КЪСЧЕ ОТ РАЯ

3 дни / 2 нощувки

Маршрут: Септември – Банско – Лещен – Ковачевица – Никополис ад Нестум – Добърско 

Транспорт: Автобус

Дати на отпътуване:

23.08-25.08.2019

Сподели офертата:

Първи ден:
Отпътуване от Велико Търново/Сливен рано сутринта. Пристигане в Септември и качване на влак. Теснолинейката по линията Септември – Добринище е единствената действаща теснолинейка в България. Малкото влакче осигурява петчасова незабравима екскурзия сред магическата природа на Пирин и Родопите, преминава през курортите Велинград, Разлог, Банско и е изключително живописна туристическа атракция. Пътят на теснолинейката минава през неописуемо красиви планински местности, през множество живописни кътчета – повече от 40 тунела, през т.нар. “осморка”, където линията се извива по специфичен начин. По тази линия се намира и гарата разположена най-високо на Балканския полуостров – гара Аврамово (1267 м н.в.). Пристигане в Банско. Продължаване с автобус. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

Втори ден:
Закуска. Отпътуване към село Лещен – старинно селище със запазени стари български къщи. Една от основните атракции на селото, наред с църквата, частната галерия и гостоприемната кръчма, където приготвят чудно вкусно сладко от боровинки, е глинената къща, позната сред гостите като „Къщата на Флинстоун”. Продължаване към Ковачевица, запазило автентичния си вид от 18-19 в. и е едно от най-известните и красиви български села. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво. Разходка в селото. Заради автентичния си облик Ковачевица – „Българският Холивуд” и Лещен често се превръщат в декор на български филми. Сред тях са „Мера според мера” и „Мъжки времена”. Отпътуване за Никополис ад Нестум (късно-антично селище) – намира се в землището на с. Гърмен, в м. Марков чифлик и м. Хисарлъка, на 7км от Гоце Делчев. Основан е през 106г от римския император Траян, в чест на победата му над даките. Наречен е “Град на победата при Места”. Връщане в Банско. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

Трети ден:
Закуска. Отпътуване за Велико Търново/Сливен. По път посещение на Добърско, малко селце, разположено в полите на Рила. То става популярно с противоречащите на канона стенописи в църквата “Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат”. Исус е изобразен в ракета, а неизвестен светец – в скафандър. Има и повече от 30 изображения на жени светици, които не се срещат в останалите християнски храмове. Пристигане във Велико Търново/Сливен вечерта.

Цената включва:
• Транспорт с комфортен автобус;
• Еднопосочен билет за родопската теснолинейка по линия Септември – Банско;
• 2 нощувки със закуски и вечери в хотел в Банско;
• Екскурзоводско обслужване по маршрута.

Цената не включва:
• Входни такси на посещаваните обекти:

  • Глинената къща в с. Лещен – 1 лв.
  • Никополис ад Нестум – 1 лев.
  • Църквата “Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” – Възрастен – 5 лв.; За посетители с деца: за възрастни – 3.00 лв.; Входът е безплатен: за хора със специфични потребности и за деца в предучилищна възраст

• Разходи от личен характер.

  • Входните такси са с ориентировъчен характер!